core web vitals - mei 2021

De gebruikerservaring gaat meetellen

We gaan terug naar mei 2020, Google introduceerde het concept van Core Web Vitals : drie nieuwe statistieken die worden toegevoegd aan de manier waarop Google de gebruikerservaring meet. Deze drie statistieken gaan min of meer over de waargenomen paginasnelheid: hoe snel het laadt, hoe snel het interactief wordt en hoe stabiel het is bij het laden.

Google nog niet zo lang geleden aangekondigd dat Core Web Vitals in mei 2021 officiële rangschikkingssignalen worden. Wanneer dit gebeurt, worden deze statistieken meer als een tie-breaker gebruikt dan als een sterk ranking-signaal. Laten we een voorbeeld noemen, wanneer er twee pagina's zijn met evenveel relevante inhoud, van vergelijkbare kwaliteit en autoriteit, dan is het aan de statistieken van de gebruikerservaring om te beslissen welke pagina hoger moet worden gerangschikt.

Bovendien zullen Core Web Vitals dienen als kwalificatie voor pagina's die in Google's Top Stories willen verschijnen. Voorheen konden alleen AMP-pagina's worden weergegeven in Top Stories, omdat ze betrouwbaar snel waren. Nu Google snelheid kan meten met Core Web Vitals, wordt deze mogelijkheid uitgebreid naar alle pagina's met een voldoende hoge optimalisatiescore.

Hoe te optimaliseren

Core Web Vitals kunnen worden gemeten met een willekeurig aantal Google-tools voor webontwikkelaars:
- PageSpeed Insights
- Chrome UX Report
- Search Console
- Chrome DevTools
- Lighthouse
- Web Vitals Chrome Extension


De meeste van deze tools zullen ook enkele suggesties doen over hoe je elke statistiek kunt verbeteren, dus volg het advies totdat je tevreden bent met jouw score.

Plugin voor Wordpress

Maak je gebruik van een Wordpress website? Maak dan gebruik van de plugin Google Site Kit.
De plugin maakt gebruik van de Google producten: Google Search Console, Google Ads, Google Analytics, Google Pagespeed Insights.
Om van start tegaan met deze plugin, maak eerst een gratis Google Account aan en blijf aangemeld in de webbrowser bij Google. Ook zal je aan Google moeten laten weten dat je eigenaar bent van jouw website, dit gaat via Google Search Console, je moet in de DNS Records een unieke code opgeven.
Als dit allemaal gedaan is, zal Google informatie gaan verzamelen over jouw website waardoor je meer inzichten krijgt over je bezoekers, de problemen en fouten en je snelheid, om het maar even kort samen te vatten.
Kom je er niet uit, dan kunnen we in twee sessie van 45 minuten deze gezamenlijk alle stappen doorlopen en krijg je een korte uitleg over deze plugin en de Google producten.
Hier rekenen we €100 voor, eclusief 21% btw. Neem contact met ons op via het contactformulier.

SEO maandabonnement - goed het voorjaar in

Wil je goed het voorjaar in gaan met je website, neem dan het SEO maandabonnement af.
Voor €69 per maand (exclusief 21% btw) wordt je website geoptimaliseerd, zodat jouw website hoger in de zoekresultaten zal komen.
Er wordt 1 uur per maand aan je website gewerkt en je ontvangt wekelijk rapportages over de rangschikking en domeinsterkte van jouw website.

Core Web Vitals - uitleg van Colander Concepts - colanderconcepts.nl