wat is alt-tekst? - SEO Kennisbank

Tekst die op een website aan afbeeldingen wordt toegevoegd. Tijdens het ontwerpen van een website kan je aan afbeeldingen een omschrijving meegegeven.
Deze alt-tekst wordt weergegeven tijdens het laden van de afbeelding en verschijnt ook wanneer je de muisaanwijzer op de afbeelding laat rusten.

Gebruik beschrijvende alt-tekst

Alt-tekst (tekst die een afbeelding beschrijft) verbetert de toegankelijkheid voor mensen die geen afbeeldingen op webpagina's kunnen zien, inclusief gebruikers die schermlezers gebruiken of verbindingen met een lage bandbreedte hebben.
De zoekmachines gebruiken de alt-tekst samen met computer vision-algoritmen en de inhoud van de pagina om het onderwerp van de afbeelding te begrijpen.
Alt-tekst in afbeeldingen is ook handig als ankertekst als je besluit een afbeelding als link te gebruiken. Richt je bij het kiezen van een alt-tekst op het creëren van nuttige, informatierijke inhoud die op de juiste manier trefwoorden gebruikt en in de context van de inhoud van de pagina staat.
Vermijd het vullen van alt-attributen met zoekwoorden (overmatig gebruik van zoekwoorden), aangezien dit een negatieve gebruikerservaring oplevert en ervoor kan zorgen dat uw site als spam wordt gezien.

Fout (geen alt-tekst): <img src="puppy.jpg"/>
Fout (overmatige zoekwoorden): <img src="puppy.jpg" alt="puppy dog baby dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog retriever labrador wolfhound setter pointer puppy jack russell terrier puppies dog food cheap dogfood puppy food"/>
Beter: <img src="puppy.jpg" alt="puppy"/>
Helemaal goed: <img src="puppy.jpg" alt="Dalmatian puppy playing fetch"/>

Alt-tekst toevoegen in Wordpress

Wanneer je een foto hebt toegevoed met de upload in Wordpress, dan kan je een alt-tekst toevoegen.
Aan de rechterkant staan de velden die je kan invullen. Je kan bijvoorbeeld de titel, het bijschrift, de algemene beschrijving en alternatieve tekst van jouw afbeelding wijzigen.
Hoewel je een alt-tekst op verschillende manier kan opschrijven, kan iets dat geschikt voor een afbeelding van een kat dat boos kijkt, "een zeer boze kat" zijn.
Typ gewoon een nauwkeurige beschrijving in het bijbehorende veld, sla de wijzigingen op en je bent klaar om te beginnen. Als je je afvraagt wat het verschil is tussen alt-tekst en het bijschrift, een bijschrift wordt aan de voorkant weergegeven als een beschrijving voor lezers, terwijl een alt-tekst niet op hetzelfde moment als je afbeelding mag worden weergegeven.
Het veld Beschrijving bevat informatie die wordt weergegeven als iemand rechtstreeks een afbeeldings-URL opent. Het is echter niet hetzelfde als de alt-tekst en in de meeste gevallen kun je wegkomen door niets toe te voegen aan het veld Beschrijving.

Website audit

Wil je een verbeteroverzicht hebben van je website? Dan kan Colander Concepts een website audit voor je uitvoeren, met daarbij de instructies hoe je dit kunt aanpassen.
Zo´n eenmalige audit kost €75 exclusief 21% btw en je krijgt het netjes als een PDF in je mailbox toegevonden.
Neem contact op via het contactformulier, een website audit is altijd wel op korte termijn op te starten.

Terug naar het hoofdoverzicht