Wordpress, wat kan je er mee?

Wordpress is een CMS

CMS staat voor contentmanagementsysteem en is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen zoals jij en ik eenvoudig, zonder echt veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.
Wordpress is zo'n CMS en is vrij te gebruiken, je hoeft er geen licentie voor aan te schaffen, tot in tegenstelling het besturingssysteem Windows.

Installatie en veiligheid

De meeste hostingbedrijven bieden Wordpress al standaard aan via installatiesoftware. In een handomdraai staat een Wordpress installatie online. Maar dan begint het pas, je moet jouw website gaan configureren en ontwerpen. Denk eerst aan de veiligheid en back-ups. Wordpress kent het principe van plugins. Een plugin is niet meer en minder dan een invoegtoepassing bovenop jouw Wordpress installatie.
Het aanbod van plugins is groot, de één wordt beter bijgehouden dan de ander. Wanneer een plug-in een veel lager versie nummer heeft dan jouw Wordpress installatie, installeer deze plug-in dan niet. Grote kans dat het jouw installatie beschadigd.
Met welke plugin moet je starten? Kies een plugin die je website beschermd, met een firewall en die robots tegenhoudt. Installeer daarnaast ook een plugin die een backup maakt, er zijn plugins die een backup van je database en installatie naar Google Drive kunnen wegschrijven.

Zijn Wordpress plugins gratis?

De meeste plugins zijn gratis te gebruiken, al bieden sommige bedrijven ook betaalde versies aan met net wat meer mogelijkheden. Zo zijn er plugin waarmee je een webshop kan bouwen en dan heb je extra functionaliteiten bij een betaalde versie. Zo'n betaalde versie wordt pas interessant als je webshop meer klanten krijgt, het advies is om in het begin een gratis versie te gebruiken.

Is Wordpress in het Nederlands?

Ja, Wordpress is in het Nederlands vertaald, wanneer je bij de installatie de Nederlandse taal aangeeft, zal het installatiescript de Nederlandse taalbibliotheek gebruiken.
Let wel op, sommige plugins zijn nog niet in het Nederlands vertaald, of deels.
Je zal dan een aparte plugin moeten gebruiken die het voor je vertaald. Via de website van Wordpress.org kan je jezelf ook aanmelden met een account en helpen vertalen.
Al is de vertaling dan nog niet direct doorgevoerd.

Thema's, het oog wil ook wat

In het begin van je installatie zal Wordpress het standaard thema gebruiken, laat deze ook staan in geval van nood.
Met Wordpress kan je ook een tal van thema's installeren, wanneer je bijvoorbeeld een thema installeert voor een webshop, dan kan je via het thema ook de passende plugins installeren. Wel zo handig.
Je kan het zo gek niet bedenken, of er is wel een thema te vinden voor jouw wens.
Wil je liever zelf je thema bouwen? Ook daar zijn plugins voor te verkrijgen die het jouw makkelijk maken om een leuke website te bouwen.

Wordpress website uitbesteden

Bij Colander Concepts kan je het bouwen van een Wordpress website uitbesteden.
In de beginfase vul je een vragenlijst in zodat de bouwer een goed beeld krijgt van wat je in gedachten hebt. Aan de hand van de antwoorden op deze vragenlijst zal er een offerte worden opgesteld, zodat het helder is wat de kosten zullen bedragen.
Hoe specifieker de vragen beantwoord zullen worden, des te beter zal het eindresultaat zijn.
Bij Colander Concepts heb je na oplevering nog recht op vijf correctierondes, daarna betaal je per uur de correcties.

Wordpress logo - colanderconcepts.nl

Updates

De huidige versie van Wordpress is versie 5.7.2 en bevat o.a. beveiligingsupdates. Het is aan te raden om naar deze versie te updaten.